Продавець Iнтернет-магазин Аптечка розвиває свій бізнес на Prom.ua 4 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
2769 відгуків
Магазин
+380 (98) 822-60-60
+380 (67) 199-31-21
+380 (67) 171-67-47

Антиоксиданти - захисники клітин

Антиоксиданти - захисники клітин

Оксидативний стрес і вільні радикали

Якщо звернутися до хімії, то вільні радикали - це молекули, що містять неспарені електрони. Вступаючи в реакцію з іншими молекулами, вони прагнуть відібрати у них електрони, провокуючи тим самим процес окислення.

Вільні радикали або оксиданти утворюються в організмі в процесі метаболізму і під впливом зовнішніх факторів навколишнього середовища. Вступаючи в окислювальні реакції з живими клітинами й молекулами ДНК, вони провокують їх передчасне руйнування. Даний процес називається окислювальним (оксидативним) стресом і є однією з основних причин старіння організму і виникнення багатьох захворювань.

Процес утворення вільних радикалів при обміні речовин є цілком природним, але існують фактори, які підсилюють його. До них відносяться:

  • тютюнопаління
  • ультрафіолетове випромінювання
  • HEV-випромінювання (синє світло)
  • забруднення повітря і води
  • токсини в продуктах харчування

Чи можна зупинити окислення?

Окислювальний стрес можуть значною мірою нейтралізувати речовини - антиоксиданти. Вони здатні нейтралізувати атаки вільних радикалів, захищаючи клітини від руйнування.

Антиоксидантні властивості має велику кількість речовин, присутніх в конкретних тканинах і органах, всередині клітин або розподілених по всьому організму. Вони можуть бути двох видів:

  • гідрофільними - розчинними у воді
  • ліпофільними або жиророзчинними

Перші діють в рідкому вмісті клітини (цитозолі) та плазмі крові, а другі, ліпофільні, запобігають окисленню жирів в клітинних мембранах. Ці речовини можуть бути присутніми в їжі або синтезуватися самостійно в організмі. Також деякі антиоксиданти містяться лише в певних рослинах і мікроорганізмах, наприклад, каротиноїдні пігменти зеаксантин, лікопін і лютеїн.

Як працюють акцептори вільних радикалів

У структурі молекул антиоксидантів є зайві електрони, які можуть вступати в реакцію з неспаренными електрони окислювачів (вільних радикалів). При цьому утворюються радикали з мінімальною активністю, відновлюються пошкодження клітин і ДНК, знижується ризик багатьох захворювань.

Например, в ходе исследований было выявлено, что мужчины, употребляющие много томатов, реже болеют раком простаты благодаря наличию в этих овощах ликопина. А всем известный зелёный чай содержит катехины, которые снижают риск болезней сердца и сосудов. Лютеин и зеаксантин в составе шпината, кукурузы и других природных продуктов помогает укрепить зрение и уменьшает вероятность дегенеративных изменений в глазной сетчатке и хрусталике.

Источники антиоксидантов

Основными антиоксидантами, которые можно получить из пищи или с помощью диетических добавок являются:

  • Витамин С
  • Витамин Е
  • Витамин А и каротиноиды
  • Антоцианы
  • Флавоноиды
  • Куркуминоиды (активные компоненты куркумы)
  • Минералы: селен, цинк, медь

Самыми богатыми источниками антиоксидантов являются красные, оранжевые и синие овощи, а также клубника, артишоки, ягоды годжи, фасоль, малина, орех пекан и чёрный шоколад.

Чтобы снизить влияние оксидативного стресса на организм нужно придерживаться правил здорового образа жизни и употреблять натуральную пищу с большим количеством зелени, свежих фруктов и овощей.

Інші новини

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner