Антиоксиданти - захисники клітин
Оксидативний стрес і вільні радикали
Якщо звернутися до хімії, то вільні радикали - це молекули, що містять неспарені електрони. Вступаючи в реакцію з іншими молекулами, вони прагнуть відібрати у них електрони, провокуючи тим самим процес окислення.
Вільні радикали або оксиданти утворюються в організмі в процесі метаболізму і під впливом зовнішніх факторів навколишнього середовища. Вступаючи в окислювальні реакції з живими клітинами й молекулами ДНК, вони провокують їх передчасне руйнування. Даний процес називається окислювальним (оксидативним) стресом і є однією з основних причин старіння організму і виникнення багатьох захворювань.
Процес утворення вільних радикалів при обміні речовин є цілком природним, але існують фактори, які підсилюють його. До них відносяться:
- тютюнопаління
- ультрафіолетове випромінювання
- HEV-випромінювання (синє світло)
- забруднення повітря і води
- токсини в продуктах харчування
Чи можна зупинити окислення?
Окислювальний стрес можуть значною мірою нейтралізувати речовини - антиоксиданти. Вони здатні нейтралізувати атаки вільних радикалів, захищаючи клітини від руйнування.
Антиоксидантні властивості має велику кількість речовин, присутніх в конкретних тканинах і органах, всередині клітин або розподілених по всьому організму. Вони можуть бути двох видів:
- гідрофільними - розчинними у воді
- ліпофільними або жиророзчинними
Перші діють в рідкому вмісті клітини (цитозолі) та плазмі крові, а другі, ліпофільні, запобігають окисленню жирів в клітинних мембранах. Ці речовини можуть бути присутніми в їжі або синтезуватися самостійно в організмі. Також деякі антиоксиданти містяться лише в певних рослинах і мікроорганізмах, наприклад, каротиноїдні пігменти зеаксантин, лікопін і лютеїн.
Як працюють акцептори вільних радикалів
У структурі молекул антиоксидантів є зайві електрони, які можуть вступати в реакцію з неспаренными електрони окислювачів (вільних радикалів). При цьому утворюються радикали з мінімальною активністю, відновлюються пошкодження клітин і ДНК, знижується ризик багатьох захворювань.
Например, в ходе исследований было выявлено, что мужчины, употребляющие много томатов, реже болеют раком простаты благодаря наличию в этих овощах ликопина. А всем известный зелёный чай содержит катехины, которые снижают риск болезней сердца и сосудов. Лютеин и зеаксантин в составе шпината, кукурузы и других природных продуктов помогает укрепить зрение и уменьшает вероятность дегенеративных изменений в глазной сетчатке и хрусталике.
Источники антиоксидантов
Основными антиоксидантами, которые можно получить из пищи или с помощью диетических добавок являются:
- Витамин С
- Витамин Е
- Витамин А и каротиноиды
- Антоцианы
- Флавоноиды
- Куркуминоиды (активные компоненты куркумы)
- Минералы: селен, цинк, медь
Самыми богатыми источниками антиоксидантов являются красные, оранжевые и синие овощи, а также клубника, артишоки, ягоды годжи, фасоль, малина, орех пекан и чёрный шоколад.
Чтобы снизить влияние оксидативного стресса на организм нужно придерживаться правил здорового образа жизни и употреблять натуральную пищу с большим количеством зелени, свежих фруктов и овощей.
- Новинка - медичний термометр без ртутіЗустрічайте новинку – медичний скляний рідинний термометр без ртуті!
- Знижки до 50% на медичну технікуУ нашому інтернет-магазині діють новорічні знижки до 50% на медичну техніку