Глюкозамін, хондроїтин, МСМ - що це, і з чим його їдять
Глюкозамін, хондроїтин та мсм (метилсульфонілметан) – це хондропротектори, або особливі хімічні сполуки, які перешкоджають руйнуванню суглобів. Вони запобігають звуженню суглобової щілини, характерному при розвитку артритів, роблять суглобову тканину міцнішою та витривалішою під час тривалого руху та ударних навантажень. Дана група препаратів сприяє виробництву колагену та протеогліканів, захищає хондроцити – клітини хрящового матриксу.
Що таке суглобове змащення
Суглоб – це закрита, герметична система, усередині якої знаходиться особлива речовина – синовіальна рідина (синовія). Вона має прозорий або жовтуватий колір та заповнює внутрішні частини суглобів. Синовія складається з плазми крові та складних білкових сполук, до складу яких входить глюкозамін, хондроїтин та гіалуронова кислота. Вони забезпечують стабільність сполучної тканини та основних її компонентів - протеогліканів, які утворюють суглобовий матрикс або колагенову основу хрящів та суглобів.
На поверхні хряща розташовуються пори, якими надходить синовіальна рідина і змащує суглобові поверхні під час руху. Завдяки цьому мастилу забезпечується їх безперешкодне ковзання один щодо одного, рухливість і еластичність. Після зняття навантаження синовіальна рідина йде назад у внутрішні шари хрящової тканини.
Недостатня кількість цієї рідини або порушення її синтезу призводить до хрускоту та дискомфорту в суглобах, остеопорозу та інших захворювань. Навіть при достатньому змащенні, її якість може погіршуватися внаслідок недостатнього вироблення хондроїтину та глюкозаміну.
Властивості та користь хондропротекторів
Глюкозамін - моносахарид, є попередником синтезу глікозаміногліканів, у тому числі і хондроїтину. Разом ці сполуки забезпечують міцність та еластичність хрящів та суглобів.
Хондроїтин – це сульфатований глікозаміноглікан, основний компонент структури хряща. Забезпечує еластичність, стійкість до стиснення та ударних навантажень.
Метилсульфонілметан (МСМ) це з'єднання сірки, яке необхідне для відновлення всіх сполучних тканин організму, а особливо - хрящової. МСМ присутній у незначній кількості в їжі, як штучний препарат його отримують з морської води. Метилсульфонілметан відрізняється високою біодоступністю та абсолютно нетоксичний.
Корисні властивості МСМ:
- зменшує біль у суглобах та спазми у м'язах
- підвищує витривалість
- покращує відновлення після навантажень
- сприяє зняттю запалення та швидкому відновленню після травм
- покращує кровообіг та роботу серця
Метилсульфонілметан часто входить до складу комплексних добавок для спортсменів. Його властивості знімати м'язові спазми та біль у суглобах доведені за допомогою наукових досліджень.
Причини погіршення здоров'я суглобів
Глюкозамін, хондроїтин та мсм можуть синтезуватися всередині організму, але через низку негативних факторів, дані речовини часто виявляються в дефіциті, що призводить до деградації тканини суглобів, зв'язок та хрящів.
Ось деякі з причин цієї патології:
- негативний вплив навколишнього середовища,
- важка фізична робота
- незбалансоване харчування
- великі навантаження у спорті
- літній вік
- генетична схильність
Тому суглоби слід підтримувати за допомогою здорового способу життя, правильного харчування та прийому препаратів із хондропротекторами. Правильно підібрані фізичні вправи під керівництвом інструктора допоможуть зберегти здоров'я опорно-рухового апарату.
- Новинка - медичний термометр без ртутіЗустрічайте новинку – медичний скляний рідинний термометр без ртуті!
- Знижки до 50% на медичну технікуУ нашому інтернет-магазині діють новорічні знижки до 50% на медичну техніку