Кальцій та його значення для людини
Якщо кістки часто болять і схильні до переломів, волосся випадає, а нігті шаруються – можливо, у вашому організмі не вистачає кальцію. Цей мінерал належить до класу макроелементів, добове споживання якого має становити щонайменше 1000-1200 мг. Він міститься у великій кількості продуктів, але найбагатші їм такі:
- творог, сир, молоко
- соя, бобові, кунжут
- пшеничні висівки
- вівсяна та ячна крупи
- соняшникова халва
- молочний шоколад
Кальцій незамінний для великої кількості біохімічних реакцій у нашому організмі: регенерації кісткової тканини та м'язів, згортання крові, передачі нервових імпульсів, зростання нігтів та волосся, скорочення м'язів. Підвищена кількість кальцію необхідна дітям та підліткам, тому що в цей період йде дуже швидке зростання скелета та формування корінних зубів.
Кальцій бере участь у процесі збудження нервової системи через ацетилхолін – нейромедіатор, який передає імпульси від ЦНС до м'язів. Він відповідає за скорочення скелетної мускулатури, пам'ять та швидкість навчання. Кальцій також сприяє ензимному розпаду молекули АТФ (аденозинтрифосфат), у процесі якого вивільняється енергія для підтримки всіх біохімічних процесів.
Перерахуємо основні властивості кальцію:
- Зміцнює кістки, зуби, нігті та волосся
- Допомагає передачі нервових імпульсів для скорочення скелетних м'язів та м'язів серця.
- Покращує згортання крові
- Разом з магнієм та фосфором, регулює роботу нервової системи
- Запобігає судомам
Кальцій бере участь у формуванні кров'яного згустку, перетворюючи фермент протромбін на тромбін. У крові цей мінерал знаходиться у формі іонів і становить лише 1% від загальної кількості в організмі. Основна частина Ca накопичується в кістках, де він зв'язується з білками та переходить у неактивну форму.
Чи небезпечний надлишок кальцію та як його зменшити?
Надлишок Ca на ранніх етапах можна визначити лише за допомогою аналізів. На пізніших стадіях ознаками гіперкальціємії можуть бути: запори, зниження апетиту, спрага, порушення серцевого ритму, судоми, зниження маси кісток, збільшення кислотності шлункового соку, схильність до відкладення каменів у сечовому та жовчному міхурах.
Деякі продукти сприяють виведенню кальцію з організму. До них відносяться: кофеїн, жири, солі, а також буряк, щавель та шпинат (за рахунок високого вмісту щавлевої та фітинової кислот).
Гіпокальціємія
Гіпокальціємія або дефіцит кальцію може призвести до надмірної нервової збудливості, судом, ламкості кісток, погіршення стану нігтів, волосся та зубів.
Для профілактики дефіциту даного макроелемента необхідно вживати молочні продукти та іншу їжу, багату на кальцій. Особливу увагу варто звернути на кунжут - це насіння містить близько 90% добової норми максимально біодоступного кальцію та магнію.
Види кальцію
Існує кілька форм даного мінералу, які можна знайти як дієтичні добавки:
1. Карбонат - з'єднання з вугільною кислотою, найчастіше зустрічається у природі. Вапняк, молюски, корали та раковини, яєчна шкаралупа - містять Са саме в такому вигляді. Він має властивість знижувати кислотність у шлунку, тому якщо кислотність й так знижена, карбонат кальцію не буде добре засвоюватися.
2. Цитрат – з'єднання з лимонною кислотою. Не впливає на кислотність і добре засвоюється. Рекомендується людям із нормальною та зниженою кислотністю шлункового соку. Приймати слід з обережністю, суворо дотримуючись дозування, щоб не отримати гіперкальціємію.
3. Хелат або бісгліцинат - Са у формі іонів, сполучених з амінокислотами, які забезпечують його найкраще засвоєння кишечником та подальше транспортування. На даний момент, це найкраща форма кальцію, яка не впливає на кислотність шлунка, не відкладається на стінках кишечника або в судинах, також можна не побоюватися за її вплив на відкладення каменів у нирках, жовчному або сечовому міхурі. Ця форма найдорожча, але практично не має побічних дій.
4. Гідроксіапатит – має тваринне походження та біологічно відповідає кістковій тканині людини. Добре засвоюється, не впливає на кислотність, містить фосфор та інші мікроелементи.
Засвоєнню кальцію сприяє амінокислота лізин, йод, вітамін Д, і навіть лактоза. До поєднання кальцію з продуктами, багатими на фосфор (наприклад, морепродуктами) слід ставитися уважно. Потрібно стежити, щоб співвідношення кальцію та фосфору в раціоні не перевищувало 1:2 і не було менше ніж 1:15. Якщо фосфору менше чи більше цієї пропорції, кальцій засвоюватиметься погано.
- Что нельзя делать при измерении артериального давления: важные правила для точного результатаПравильное измерение помогает врачам своевременно выявить потенциальные проблемы со здоровьем, такие как гипертония или гипотония. Однако неправильная методика измерения может оказать существенное влияние на точность результатов.
- Селен, його джерела та особливостіСелен - це життєво важливий мікроелемент, який необхідний організму підтримки багатьох функцій. Хоча його потрібно зовсім небагато, він відіграє ключову роль у метаболічних процесах, підтримці імунної системи та захисті клітин від окислювального стресу. Розглянемо, чому селен такий важливий, де його можна знайти і як правильно підтримувати його рівень в організмі.